Top

Látványosságok / Kühár Emlékház

Kühár Emlékház

Kühár Emlékház

9985 Felsőszölnök, Templom út 11.

www.slovenci.hu/index.php/szloven-tajhaz

+36 30 608 8695


Az Országos Szlovén Önkormányzat Felsőszölnökön a régi plébániaházban - ahol Kossics József plébános, néprajzi és helytörténeti kutató élt és dolgozott a 19. században - Szlovén Tájházat működtet.

A tájházat utolsó lakójáról nevezték el, aki 50 évig élt itt és ápolta a lakosság szlovén anyanyelvét, erősítette nemzetiségi tudatát, identitását. Az elnevezés magyar és szlovén nyelven:

Kühár Emlékház – Küharjeva spominska hiša

A Szlovén Tájház célja – a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum mellett -, hogy a magyarországi szlovénség történelmi, egyháztörténeti, néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit gyűjtse, mentse, őrizze-tárolja, gondozza, kiállítsa és bemutassa. A két intézmény egymást kiegészítve, egymás munkáját támogatva kíván megfelelni a kitűzött céloknak. A nyitva tartás idejét is egyeztetve, a látogatóknak ajánlanák egymás kiállításait. (Kedd-péntek 11-15 óra, csoportoknak előre bejelentett más időpontban is). A néprajzi kiállítás keretében a paraszti gazdálkodás nagyobb eszközei tekinthetők meg a volt istálló épületében (pl. szekér, eke, borona stb.) A tájház a szlovén anyanyelv ápolásának, az identitás megőrzésének egyik eszköze. A Tájházban szlovén népismereti foglalkozások és táborok szervezésére van lehetőség iskolások számára. A fejlesztési tervek között szerepel a vendégszobák kialakítása is. A vendégszobákat a múzeumi szakemberek (régészek, néprajzkutatók, restaurátorok stb.), illetve a magyarországi szlovének történelmét, néprajzát kutató hazai és anyaországi kutatók használnák. A padláson kialakított „hálózsákos” szállási lehetőség gyermek- és ifjúsági táborok megrendezésére kínál lehetőséget, amelyeken a hazai és anyaországi gyerekek közösen vehetnek részt. A környékbeli iskolák tanulói szlovén népismereti órákat is hallgathatnak ezen a kiállítóhelyen.

A felsőszölnöki Kühár Emlékház
(Szlovén Tájház)
egyháztörténeti,- néprajzi kiállítással
kedd, csütörtök és szombati napokon
12- 16 óráig várja a látogatókat.

Kapcsolattartó személy: Neubauer Zoltánné
Tel.:+36-30-6088-695

Képek


További látványosságok

Almalak

Almalak

Az Alma-lak képzési központ arra szolgál, hogy a gazdák megismerjék a gyümölcsfeldolgozáshoz...

További részletek
Alsószölnök

Alsószölnök

1.) Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom A klasszicizáló stílusban emelt...

További részletek
Felsőszölnök

Felsőszölnök

1.) Hármashatárkő A Hármashatárkő az ausztriai Tauka, a szlovéniai Trdkova és a magyarországi...

További részletek
Hármashatár

Hármashatár

A Hármashatárkő az ausztriai Tauka, a szlovéniai Trdkova és a magyarországi Felsőszölnök falvak...

További részletek